Madame Lefeber en Lefeber's matroesjka
Ter gelegenheid van het 75-jarige bestaan van de Bloemententoonstelling Keukenhof opent museum Kasteel Keukenhof op 27 maart om 10.30 uur een bijzondere buitententoonstelling.
De tentoonstelling ten noorden van het kasteel vertelt het verhaal van Landgoed Keukenhof en gaat nader in op de belangrijke rol die bollenveredelaar Dirk Willem Lefeber voor de oprichting van de Bloemententoonstelling heeft gespeelt. De Giant Tulip Bulb 'Madame Lefeber' met het levensverhaal van Lefeber gezien door de ogen van beeldend kunstenaar Sjoerd Blokker maakt deel uit van de tentoonstelling. Deze reuzebol wordt permanent in zicht van het kasteel geplaatst. Voor de bol zijn voor de tentoonstelling 1000 bollen 'Madame Lefeber' geplant.
Op 27 maart wordt een kleiner variant van de reuzebol feestelijk onthult. Met de 'Lefeber's matroesjka' vertelt kunstenaar Sjoerd Blokker opnieuw het verhaal van Dirk Willem Lefeber voor het Museum De Zwarte Tulp. De Zwarte Tulp integreert deze bol in de permanente presentatie over het leven van Dirk Willem Lefeber op de tweede verdieping en verwijst vanaf 27 maart op de tentoonstellingen op het landgoed en in de bloemententoonstelling .
Landgoed Keukenhof en de Nationale Bloemententoonstelling Keukenhof
Het landgoed Keukenhof bestaat uit twee grote buitenplaatsen die in de 18e en 19e eeuw bij elkaar gekomen: Keukenhof en Zandvliet. Tussen de twee delen verloopt de huidige Stationsweg als een natuurlijke grens. In 1854 maken Johan David en Louis Paul Zocher een ontwerp voor een Engelse landschapspark dat Keukenhof met het kasteel en de tuin van Zandvliet tot een geheel moet gaan verbinden. Het ontwerp wordt in 1857/58 gerealiseerd. Aan de overkant van de straat ontstaat een fraai park, waarvan de eigenaren van Keukenhof graag gebruik maken.
In 1861 komt het landgoed in het bezit van de graven van Lynden. De laatste graaf van Lynden, Jan Carel Elias, verhuurt in 1949 het deel van het voormalige Zandvliet voor een groot idee: De Nationale Bloemententoonstelling Keukenhof. Bloemenbollenkweker Dirk Willem Lefeber speelt bij de realisatie van dit idee een essentiële rol.
Dirk Willem Lefeber en de graaf van Lynden
In 1938 komt graaf van Lynden in contact met Dirk Willem Lefeber, die land voor zijn kwekerij van hem wil kopen. Uit de onderhandelingen hierover ontstaat een vriendschappelijke relatie.
Toen in november 1943 de Duitse bezetters het kasteel als verblijfplaats voor de officieren van de 'Wehrmacht' annexeren, moeten de graaf, zijn moeder en zijn dochter het landgoed verlaten. Zij vinden onderdak in het huis van Dirk Willems vader Joseph Willem Lefeber op de Achterweg 5 in Lisse. Tot mei 1945 blijft de villa van Lefeber hun thuis. In deze tijd stelt Dirk Willem een nieuw idee voor aan de graaf. Hij wil een grote voorjaarsbloemententoonstelling in het Keukenhofbos op het landgoed realiseren. Graaf van Lynden heeft belangstelling en wil na de oorlog verder praten.
Dirk Willem Lefeber en de Nationale Bloemententoonstelling Keukenhof
Na de oorlog wordt het idee voor een nationale bloemententoonstelling in Lisse weer opgepakt. Gesteund door Dirk Willem Lefeber ontwikkelt burgermeester Wim Lambooy in januari 1949 een concreet plan, maakt een begroting en zoekt hulp bij de organisaties van het bloembollenvak en de gemeente Lisse. Hij wil het landschapspark van het voormalige Zandvliet van Jan Carel Elias van Lynden huren om zijn plannen te realiseren.
De graaf eist financiële zekerheden en een vergoeding voor de schade die de bloemententoonstelling aan zijn terrein zou toebrengen als het project geen succes zou worden. Deze zekerheden wil niemand geven en de onderhandelingen lopen spaak. Alleen Dirk Willem Lefeber komt met een oplossing. Hij wil met eigen financiële middelen garant staan en sluit in oktober 1949 een contract met graaf van Lynden. Hierin staat hij voor tien jaar persoonlijk in voor de financiële vorderingen van de graaf.
Door dit initiatief kan ook het uiteindelijke contract tussen de gemeente Lisse en graaf van Lynden over het gebruik van Zandvliet als tentoonstellingsterrein worden gesloten. Bloemententoonstelling Keukenhof is een feit.
Dirk Willem Lefeber (1894 - 1979) en de Madame Lefeber
Dirk Willem wordt geboren als vierde van 8 zonen van Joseph Willem Lefeber, de stamvader van de Lefeber bloemenkweker dynastie. Alle broers zijn betrokken bij de bollenhandel binnen en buiten Nederland, in Amerika en in het toenmalige Rusland. Antonius en zijn jongere broer Dirk Willem gaan vanaf 1913 op handelsreis naar Rusland en brengen zeldzame bollengewassen meer terug naar Nederland. De broers nemen ook de wilde Russische Fosteriana tulpenbollen mee. Uit deze tulp selecteert Dirk Willem Lefeber de beste variëteit en kweekt gedurende vele jaren een grote voorraad. Deze helder rode tulpensoort soort is onder de naam Madame Lefeber/Red Emperor nog steeds een groot succes.
Lefeber over zijn levenswerk:
"Het belangrijkste resultaat van mijn werk is de hybridisering van de oude Darwin tulpen geweest, gekruist met de originele wilde Fosteriana en die onder de naam 'Madame Lefeber' werd geregistreerd. [...]Toen ik deze tulipa introduceerde waren veel van mijn collega's de mening toegedaan dat deze variëteit inderdaad een prachtige heldere rode kleur had, maar voor de handel waardeloos was..."